Amancio Corrales

Gewoonlijk wanneer er twee foto’s op een grafsteen staan betekent dit dat er twee mensen onder liggen – of dat er 1 ligt maar dat de ander tzt wordt verwacht en dan is het wel praktisch (vermoed ik) om de foto meteen erin te verwerken.

Wanneer ik deze steen zie denk ik: merkwaardig. Zou de foto al zijn geplaatst zonder de naam? En wie is er nou dood? Die serieus kijkende knul of die vamperig kijkende vrouw?

Ik voer Amancio Corrales in bij google. En ontdek dat het gaat om de jongeman. Hij trad onder de naam ‘Dalia’ op als female impersonator en droomde van een carrière in Las Vegas. Op 6 mei 2005 wordt zijn lichaam gevonden in de Colorado rivier bij Yuma. Amancio is doodgestoken.

Op 27 mei 2005 ontstaat The Amancio Project. The Amancio Project was born to bring comfort to the family and address the circumstances surrounding this violent crime. Vigils were organized, anniversaries recognized; the Governor’s office and state legislators call for action and national civil rights groups spread the word.

Twee jaar later is de zaak tot ‘cold case’ verklaard wanneer toch nog de dader wordt gevonden. Uit het rechtbankverslag een jaar later:

Corrales, a 23-year-old gay man, was a cosmetologist who also performed as a female impersonator known as Dalila, impersonating celebrity singers.
Corrales was dressed as a woman the night he and Solorio Valenzuela met. After several attempts to fondle Corrales, Solorio Valenzuela realized his mistake and then allegedly stabbed Corrales.
Corrales’ body was discovered on May 6, 2005, floating 500 feet west of Paradise Cove, just west of Joe Henry Park, with multiple stab wounds. He died from what authorities called “violent trauma.”
Yuma County sheriff’s deputies arrested Valenzuela on May 23, 2007, at Express Lube, 1900 S. 4th Ave., where he had been working. An anonymous written tip led to his arrest.

Valenzuela wordt veroordeeld tot acht jaar. Weinig, zeker naar Amerikaanse maatstaven. Veel te weinig, ervan uitgaand dat het hier een hate crime betreft.
(De reacties onder het krantenartikel waren zo fel dat ze zijn weggehaald en dat de Yuma Sun nu helemaal geen commentjes meer toelaat – wie meent iets te zeggen te hebben mag op de site van de krant een eigen weblog beginnen).

Op initiatief van The Amancio Project is in 2009 een documentaire gemaakt: Two Faces on a Tombstone. De preview staat op YouTube.

De site van The Amancio Project is een prachtig memorial voor deze jongen en tegelijk een aanklacht tegen alle creeps die homoseksualiteit veroordelen – of ze dat nou doen door te tut-tut-ten of door het plegen van geweld.
Mijn eigen kleine bijdrage is dat ik het graf van Amancio Corrales heb toegevoegd aan Find a Grave.
Ik vind alleen niet dat ik daar ook zijn verhaal moet vertellen; dat kunnen zijn vrienden beter doen.

Reacties

 1. Ik las dat het adres van het Amancio project luidt:
  theamancioproject@gmail.com
  tav Michael Baughman (de initiatiefnemer)
  Een ondersteunend en bewonderend mailtje uit het verre Holland kan geen kwaad dunkt me.

 2. Is misschien raar maar dan denk ik ook weer: doe normaal, wie ben jij (ik) nou helemaal dat ze daar blij mee zouden zijn.
  Ik ben wel lid geworden van hun Facebook-site/club.

 3. Ik doe vrij normaal vind ik, ben idd niemand en volg een impuls.

 4. Helaas: verkeerd begrepen.
  Ik bedoelde die tekst als tegen mezelf gesproken. Dat ik me niet moet verbeelden dat het die mensen iets kan schelen wat ik van ze vind.

 5. Okee, ik snap je, ben het deels ook eens.
  Ik verstuurde mijn mailtje overigens zonder pretentie of illusie.

 6. Brigit Kooijman zegt

  Een mooi en triest verhaal, wat je zegt. Die twee foto’s op het graf zijn heel bijzonder. Dapper van zijn familie dat ze hem ook als vrouw afbeelden.

Laat wat van je horen

*