Opvallend

 
Deze twee grafstenen vielen me op.
Naast elkaar, beide graven boordevol hoge planten. Gemeenschappelijk hebben ze de viooltjes. Verder heeft het rechtergraf vooral een grote vetplant (vaste plant) en het linker papaver. Die nu is uitgebloeid en zich zodra de knoppen openbarsten vér kan verspreiden.
De stenen horen duidelijk bij elkaar. Niet alleen in vorm. Ook in tekst.
Beroepen zie ik zelden vermeld. Hier wel. Ruud Servaas was Computer Specialist met als tekst boven zijn naam “Met jou altijd op dezelfde golflengte”.
Hans van der Meer was Klokkenmaker. Tekst: “Met vele schakels onzichtbaar met mij verbonden.”

Ik denk: het waren geliefden van elkaar, en hoop wijzer te worden door te googlen.
Eerst Ruud Servaas. De eerste link is naar het Gastenboek van Wendela en Marco. Even scrollen naar beneden, entry nr. 3: Willeke, die zichzelf neerzet als “groetjes van mij de ex van ruud servaas”. Mm.

De tweede vermelding leidt naar Online-Familieberichten en hé, Ruud Servaas wordt betreurd door een echtgenote, Coby.
Nu sluit het een het ander niet uit. Zoeken naar Hans van der Meer dus maar.
Er is een fotograaf met die naam. En ook een astronoom.
Dan: ‘Hans van der Meer klokkenmaker’. De zesde vermelding maakt veel duidelijk: er is (of was) in Driehuizen Hans & Coby van der Meer Klokkenmakerij.
De Coby met wie Ruud getrouwd was, was dus de zus van Hans.
Verklaart dat het naast elkaar begraven, de vergelijkbare graven?
Van/voor Hans heb ik geen advertentie kunnen vinden.

 
Ook opvallend: een erg mooie platte steen met rondom een tekst die erop neerkomt dat de overledene door dit graf met deze steen niet zal worden vergeten. Om wie het ging – ik weet het niet. De naam stond er niet op. Vermoedelijk hoeft de buitenwereld niet ‘mee’ te niet-vergeten maar betreft dat alleen wie als naaste achterbleef.

[Update: nieuw bezoek op 28/9/21]

Reacties

 1. Hallo Jeanne, even een reactie op de graven van Hans van der Meer en Ruud Servaas. Wat deze twee mannen met elkaar te maken hadden is dat ze allebei getrouwd zijn geweest met Coby de Klokkenmaakster.

 2. Ah – wat leuk om dat te horen!
  Zo zie je maar hoe driftig googlen en eigen linkjes leggen geheel verkeerd kan uitpakken.
  Heel erg bedankt voor het ophelderen.

 3. nanda de groot- servaas zegt

  Hallo Jeanne,
  Ik heb heel hard moeten lachen om het stukje over de graven van Hans en Ruud.
  Ik ben de dochter van Ruud, ze zijn inderdaad beide echtgenoten van Coby.
  Leuk om te lezen hoe nieuwsgierig mensen toch worden van deze stenen.

 4. willeke hesta zegt

  Hallo Jeanne
  Om het plaatje rond te maken ,ik ben dus de willeke ,ex van Ruud Servaas, ben 21 jaar getrouwd geweest met Ruud en de moeder van Nanda Servaas .

 5. @Willeke Nu is het plaatje inderdaad rond.
  Dank je voor je reactie.

 6. A. Verrier zegt

  Gisteren 10-09-2021 dacht ik plots weer aan mijn neef Ruud, ging even googlen en kwam bijzondere graven tegen over Ruud Servaas! Ik wist wel dat hij enige tijd geleden was overleden, maar ik heb na mijn huwelijk en verhuizing uit Amsterdam in 1973, nooit meer contact met hem gehad. Vroeger kwamen we veel aan de Laanweg in Noord, daarna woonden we vlak bij elkaar nabij het Hoofddorplein, Ruud in de Warmondstraat ik in de Woestduinstraat. In de kelder van hun huis begon ik in die tijd te zingen in de band, eerste nummer ‘well respected man’ van de Kinks, leuke tijd gehad samen en met de jongens uit de buurt, ook nog in Krommenie geweest waar Ruud ook nog heeft gewoond.
  Nooit geweten dat hij in Driehuizen woonde, we wonen zelf sinds 1975 in Uitgeest, gingen regelmatig op de fiets, via pontje Akersloot naar de Vriendschap in…Driehuizen! Wat bijzonder, helaas hebben we elkaar daar nooit aan getroffen! Wel een bijzonder verhaal met Coby de klokkenmaakster en leuk om te weten dat er ook nog een Nanda is, zijn dochter en haar moeder Willeke! Ik hoop dat het goed met jullie gaat. Zelf bewaar ik mooie herinneringen aan onze jeugdjaren!

  Albert Verrier (Bert) 11-09-2021
  Volle neef van Ruud Servaas

 7. Ook jij bedankt voor je reactie, Bert!
  Ik neem me al een tijdje voor deze begraafplaats (niet ver van waar ik woon, maar ook weer niet op loopafstand) weer eens te bezoeken.
  Het is er nog niet van gekomen omdat in deze C-tijd er hier druk wordt gewandeld door ‘dagjesmensen’ (was ik zelf ook tot ik hier ging wonen) maar er zijn maar weinig parkeerplaatsen in Driehuizen.
  Missch even afwachten tot het weer minder mooi is.
  Ik heb trouwens nog nooit zoveel aardige reacties gehad op een stukje! Een extra reden om terug te gaan en als jullie het niet vervelend vinden iets kleins achter te laten bij deze graven. Echt: iets kleins. En voel je vrij het weg te gooien als het 1 van jullie stoort.

 8. A. Verrier zegt

  Geen dank Jeanne, graag gedaan. Ik zal binnenkort een keer naar de begraafplaats gaan en iets kleins als aandenken achter latenGroet, Bert

 9. moderatie kunu mij email doorgeven van A .verrier ,ik was de 1e viouwvan zijn neef ,dan kunnen wij gegevens uitwisselen misschien. dank u wel

 10. Email is doorgegeven.

Laat wat van je horen

*